Építsd újra önmagad!

Építsd újra önmagad!

Mozgással oldják a feszültséget

Verejtékben úszó, mégis jókedvű arcok fogadják a látogatókat. A Nippon Zengo edzéseket Szekeres Ágnes edző irányításával végzik itt rendszeresen a vállalkozó kedvű helybéli asszonyok, mintegy újraépítve ezzel egészségüket.

Három megye harminc településén, hatezer résztvevő bevonásával zajlik az a program, melyet a HIKO HONKYOKUSHIN ALAPÍTVÁNY indított útjára. A különböző mozgásformák megismertetésének köszönhetően a résztvevők nem csak fittebbek és energikusabbak lesznek, de megelőzhető különböző krónikus betegségek kialakulása, mentálisan stabilabbá válnak, hosszútávon pedig a munkaerőpiacon is sikeresebbek lesznek.

Az edzéseket irányító Szekeres Ágnest arról kérdeztük, vajon miként fogadták a helyiek ezt a lehetőséget:

– Fantasztikus érzés volt, hogy már az első edzésre nagyon sokan eljöttek, s rövid idő alatt rengeteget fejlődtek. Számomra az Építsd újra önmagad! program azt jelenti, hogy törődjünk egy kicsit magunkkal a mindennapi problémák közepette. Ez a mozgásfajta mindenkinek jó, akár rendelkezik sportmúlttal, akár nem.

– Úgy gondolom, mindenki örül ennek a lehetőségnek. Aki sosem sportolt, annak alakformálásra tökéletes, de aki egyébként is mozog, az is szívesen jár ide. Tökéletes a stressz levezetésére, ráadásul nagyszerű a közösség – mondta el dr. Bartók Judit.

– Ennek köszönhetően kiszabadulunk egy kicsit a hétköznapokból. Sokkal jobb, stabilabb az állóképességem, mióta ide járok – tette hozzá Pappné Juhász Ildikó.

Mivel már hosszú hónapok óta zajlanak a foglalkozások, azok, akik az edzések „kemény magját” alkotják, egyre inkább érzik, milyen pozitív hatással van életükre a rendszeres mozgás. Az edzéseken valóban mindenki 100 százalékosan odateszi magát. Akik rendszeresen járnak, jobban érzik magukat a bőrükben, hiszen a napi stressz levezetésére, feszültségoldásra is tökéletes ez a mozgás.

Az EFOP-1.8.6-17-2017-00015 azonosító számú – „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén – Építsd újra önmagad” elnevezésű pályázat keretében megvalósuló ingyenes edzéseken túl a sporteszközöket, felszerelést, táplálékkiegészítőket is az alapítvány finanszírozza, emellett sportfesztiválokon és edzőtáborokon történő ingyenes részvételi lehetőséget is biztosítja.

A kezdeményezést az önkormányzat is támogatja.

– A sport fontos az ember életében, jómagam is sportoltam, ezért különösen örülök neki, hogy ez a program működik a településünkön. Bevallom, nem számítottam rá, hogy ekkora lesz az érdeklődés, de nagyszerű dolognak tartom. Ha úgy adódik, a későbbiekben is szeretnénk folytatni az edzéseket – tudtuk meg Schoblocher István polgármestertől.

A szabadidős sportok, különböző mozgásformák közül a szintén a pályázat keretében felkészített edzők az alapítvány profiljához legjobban illeszkedő sportágakat illetve edzésmódszereket alkalmazzák, mint a kyokushin karate, a Nippon Zengo torna és DORS funkcionális edzés. Mindezeknek köszönhetően a résztvevők fittebbek, energikusabbak lesznek a program végére, ami hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, egészséges fizikumuknak és szellemüknek köszönhetően akár a munka világába való visszatéréshez is.

Kapcsolódó videó ide kattintva megtekinthető >>