Felhívás egy I. világháború témájú helyi kiadvány támogatására

Az I. világháború centenáriumi megemlékezései kapcsán elkezdődött egy kifejezetten Pásztó és környéke háborús résztvevőinek méltó megemlékezésül szolgáló kiadvány összeállítása.

A „Pásztó és környéke hősei” című könyvben a Hasznos, Jobbágyi, Mátrakeresztes, Mátraszentimre, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Mátraszőlős, Pásztó, Szarvasgede, Szurdokpüspöki, Tar és Zagyvaszentjakab településeken született vagy legalább egy ideig ott élt, és az I. világháborúban aktívan részt vett minden felkutatható személy – nem csak hősi halottak és eltűntek, hanem a háborúból/hadi fogságból visszatértek – főbb életrajzi adatai, hadi tettei, kitüntetései, illetve az emlékük megőrzését szolgáló korábbi helyi megemlékezések és emlékművek története kerül feldolgozásra.

Az anyag összeállítása már megkezdődött, amelyhez ezúton is keressük és várjuk a leszármazottaknál, gyűjtőknél és más érdeklődőknél fellelhető egykori levelezés, iratok, az érintett személyeket ábrázoló fotók felajánlását egy másolat elkészítése céljából.

A lakossági felajánlásokat a pásztói városi könyvtár helytörténeti részlege (3060 Pásztó, Nagymező utca 3.) legkésőbb 2018. március 25-ig fogadja, és a becses dokumentumokat a beszkennelése/fénymásolása, háborús tárgyak (kitüntetés, egyenruha stb.) esetében annak lefotózása, valamint a felajánló nevének és elérhetőségének a rögzítése után azonnal visszaszolgáltatja.

Előzetes kérdéssel a kiadványról a szerkesztők részéről Kriston Péter (tel.: 06-20-4999-473, mail: kriston.peter@digikabel.hu) kereshető, illetve a másolásra történő felajánlások a részére is eljuttathatók.

Segítségüket előre is köszönjük.

 

Pásztó, 2018. február 25.

 

A könyv szerkesztői nevében

Kriston Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*
*
Website