Meghívó térségi műhelymunkára

2012-től a megyei önkormányzatok két legfontosabb feladatává a megyei szintű fejlesztéspolitikai és területrendezési feladatok ellátása vált, beleértve a fejlesztési tervek készítését is. Mindemellett a kormányzat újragondolta a hazai fejlesztési környezet működését, összhangban a kohéziós politika EU szinten zajló megújulásával.

A korábbi tervezési rendszerből sok esetben hiányzott a partnerség elvének érvényesítése, a megfelelő társadalmi egyeztetés. A koordinálatlan tervezés, valamint az ebből következő nem kellően összehangolt fejlesztéspolitika az elmúlt időszakban nem mindig adott megfelelő teret az egymást segítő  hatások érvényesülésének.

A most induló, 2014-2020-as időszakra szóló tervezési munkában elvárás, hogy a hatékonyság és eredményesség az eddigiekhez képest  határozottabban érvényesüljön. A fejlesztéspolitika sikerességének kulcskérdése, hogy képes-e koordinált tervezésre épülni, megvalósítva a szintek, szektorok és ágazatok összhangját.

Az új fejlesztéspolitikai elvek érvényesítése érdekében Nógrád Megye Önkormányzata egy újragondolt rendszer mentén kezdi el a stratégiaalkotás folyamatát, melybe az érintettek lehető legszélesebb körét igyekszünk bevonni.

Első lépcsőben Nógrád megyében, városonként és mikrotérségenként szervezünk  „fejlesztő műhelyeket”,  előkészítő konzultációkat,  ahol a meghívottak megismerkedhetnek a 2014-2020-as időszak új, program alapú tervezési rendszerével, és a program javaslataikat megoszthatják  a tervezést végzők képviselőivel. A műhelymunkában az önkormányzatok mellett számítunk a kamarák, a gazdasági és civil szféra aktív együttműködésére is.

Ennek elősegítése érdekében arra kérem, hogy a  rendezvény meghívóját szíveskedjen az Ön által képviselt településen a témában meghatározó szerepet betöltő személynek továbbítani.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önöket az alábbi tervező műhely rendezvényére:

Helyszín: Jobbágyi, Művelődési Ház házasságkötő terme
Időpont: 2012. június 21. (csütörtök)  9,00 óra
Program:

9,00 – 9,10 Köszöntő – Farkas Attila  polgármester
9,10 – 9,30 Új lehetőségek kapujában Nógrád megye – Becsó Zsolt, a közgyűlés elnöke
9,30 –  9,45 A területfejlesztés Intézményrendszere – dr. Barta László  főjegyző
9,45 – 10,15 Az új, programalapú tervezési rendszer – Sándor Ildikó, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója
– 15 perc szünet –
10,30 – 11,45 Program- és projektjavaslatok a térségből – moderált műhelymunka és vita

A felkészüléshez mellékelten megküldjük Nógrád Megye Önkormányzatának tervezési felhívását, ahol bővebb információ található a térségi integrált fejlesztési programok logikájára, szerkezetére vonatkozóan.
A tervezési munka további lépése lesz, hogy meghatározzuk a jóváhagyott programok projektjeit, illetve az egyéb, helyi vonatkozású kiemelt projekteket, valamint kiterjesztjük a tervezést a határon átnyúló térségre is.
Szűkebb térségük és a megye átgondolt, összehangolt fejlesztési céljainak meghatározása érdekében kulcsfontosságú, hogy az Önök környezetében érintettek minél nagyobb számban jelen legyenek a fenti rendezvényen. Számítunk  együttműködésükre! (A városoknál,  illetve az  egyéb településeken szervezett programjaink időpontjai megtalálhatóak a www.nograd.hu honlapon).
Természetesen valamennyi programunk nyilvános.

Salgótarján, 2012. június

Becsó Zsolt s.k.
Nógrád Megyei Önkormányzat
Közgyűlésének Elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*
*
Website